Pagina 1 van 1

Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 26 apr 2011, 14:53
door Ingeroei
Hallo,

Hier een newbie ...
Omdat ik bij trappen op een gewone fiets altijd wat last kreeg onderaan mijn knie, was ik geïnteresseerd geraakt in roeifietsen, temeer daar ik de beweging van roeien gewoon ook leuker vind dan trappen.
Omdat ik een tweedehandsroets op de kop wist te tikken, viel de prijs al veel beter mee.
Het lukte mij na een half uurtje al om de straat op en af te roetsen, met 1 voet ingeklikt.
Mijn ervaring met klikpedalen was niet zo groot, dus dat was ook een vertrouwen die ik moest opbouwen.

Nu, enkele weken later en enkele fietstochtjes later, vordert het iets minder.
- Net zoals in het begin, heb ik nog steeds een "slag" naar links als ik met mijn benen naar voor stuw. Ik weet niet of dit normaal is of aan de afstellingen van de fiets scheelt?
- Mijn aandrijfkabel (de blauwe) schiet vooraan regelmatig los (vnl; bij bochten of wanneer ik de spanning loslaat wanneer ik voor een verkeerslicht halt houd). Dit vind ik vrij lastig, te meer daar ik niet goed inzie of ik hem best slapper laat of juist strakker aanspan, want hangt van mijn houding af. Als ik mijn fietsritje begin te roetsen vind ik het immers makkelijk om rechtop te zitten (omwille van het evenwicht) en moet ie dus strakker dan als ik helemaal achteruit lig (wat mij trouwens nooit helemaal/lang lukt, want daarvoor is mijn evenwicht nog te labiel) later tijdens de rit.
- Over het algemeen vind ik lagere versnellingen ook moeilijker, dus blijft hij bij mij bijna permanent in hoogste versnelling staan. Ik krijg immers het gevoel bij lage versnellingen geen grip te hebben en als een zot te moeten roeien
- Ik maak mij ook zorgen over wanneer ik het dyneema-koord moet vervangen: er schieten al vele draadjes links en rechts uit het koord, waarschijnlijk omdat hij zo vaak van de revolverroulementen schiet en er terug opgetrokken moet worden.
-Ik zou het wel leuk vinden eens samen te roetsen met een ervarener iemand voor wat hands-on tips.

Bedankt.

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 26 apr 2011, 15:04
door rik
Welkom op dit forum!
Ik heb zelf geen roei-ervaring, maar wou gewoon even kwijt dat het waarschijnlijk helpt als je even zegt van waar je bent. Er zijn er hier wel een aantal met een roeifiets die je met plezier zullen proberen te helpen.

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 26 apr 2011, 15:29
door Ingeroei
Rik, ja, gelijk heb je.
Ik ben Antwerpen onveilig aan het maken :)

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 26 apr 2011, 16:43
door Edje
Welkom, hoe je vooruit gaat trekken wij ons niet aan als je maar vooruit gaat =D>

Misschien is met Spruitje afspreken van het forum, hij heeft ook zo"n blauw wit dyneema roest ligfiets, dus vrmoed zelfde systeem. Maar hij zal zeker nog reageren.

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: wo 27 apr 2011, 0:08
door Wouter D
ik woon in aalst oost-vlaanderen, je mag gerust eens bellen om langs te komen, zo op uitleg kan ik meestal niet goed afleiden wat het probleem is,

ook aan te raden volgens mij, is eens naar middelburg gaan en roets laten nazien door derk thys, die zal in een oogopslag al kunnen zeggen of er iets loos is of niet, hij is nl de bouwer. aan hem kan je ook vanalles vragen, hij zal je overal netjes op antwoorden;,


slag naar links heeft volgens mij te maken met een stuur die niet recht staat, je trekt namelijk ook met je armen aan je stuur, of je trekt niet gelijkmatig.

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: ma 13 jun 2011, 14:09
door Pleeboy
Over de slijtage kan gedisscussieerd worden, sommige mannen trainen ermee als gekken en trekken de kabel dus over bij het minste slijtage (1000 km per kant), als je gewoon rustig rijdt, en meestal in droog weer kan je makkelijk 1600-1700 km per kant halen...
Je zegt dat de kabel eraf gaat zodra je de spanning eraf laat, dus ik denk dat jouw retour-elastiek te slap geworden is, kan je bestellen bij derk, inkorten (als de rek er niet helemaal uit is) of een keertje naar turnhout roetsen, ik heb er nog 1 liggen die ik (nog) niet kan gebruiken sinds ik met een 240 met CVT-aandrijving (staalkabel) rijd...
de slag naar links kan idd op een scheef stuur of ongelijke kracht op de armen duiden zoals spruitje al zei.
De grote versnelling is geen probleem, je moet zelf het evenwicht tussen kracht, soepelheid en tempo van de slagen uitzoeken, dat komt vanzelf samen met de kms.
Succes en g roets! Teun

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: ma 13 jun 2011, 16:42
door Wouter D
met de nylon touwen haalde ik geen 500km per kant, trok die meestal vroeger over.

nu met de staalkabel doe ik toch al even, en zeker nu ik er even niet mee rijd en meer met de baron erop uit trek :-)

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 14 jun 2011, 8:43
door slangetje
Welkom op 't forum. Zoals Wouter zegt:
spruitje schreef:nu met de staalkabel doe ik toch al even, en zeker nu ik er even niet mee rijd en meer met de baron erop uit trek :-)
Als je niet rijdt, slijt je fiets niet :-P ;-)

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 14 jun 2011, 10:54
door Edje
slangetje schreef:Als je niet rijdt, slijt je fiets niet :-P ;-)
En dat is dan ook niet waar slangetje, rust roest

Re: Nieuw in roeifietsland: eerste bevindingen

Geplaatst: di 14 jun 2011, 21:10
door Pleeboy
en staal ook edje :wink:

update: de blauwe kabel, daar bedoel je waarschijnlijk de armslagkabel mee (die van de voetenslede naar het stuur loopt). Dat is een probleem dat makkelijk op te lossen is, die moet je nl altijd gespannen houden :D Hij zit normaal ook aan de katrol onder een haakje zodat hij niet af die katrol kan, misschien kan je dat haakje wat dichter bij de katrol plooien, zodat de kabel er niet meer tussen kan glippen...