Pagina 1 van 1

Trainen op hartslag...

Geplaatst: wo 12 aug 2009, 23:28
door Vital
Ik was van plan om mijn hartslagmeter eens wat beter te gebruiken, nu dient hij voornamelijk om stof te verzamelen.
Mijn probleem is dat ik op kruissnelheid (op de piste rond de 53km/h) een hartslag heb van max 160. 170 is doenbaar maar vermoeiend en bij 175 moet ik bijna overgeven. toch is mijn theoretisch max hartslag 220 - 30 = 190.
Hoe moet ik trainen om naar die 190 te gaan, meer slagen/min betekend toch meer zuurstof en meer vermogen?

Geplaatst: do 13 aug 2009, 8:32
door slangetje
Druk op 't werk niet normaal ;-)

Over voor en nadelen van trainen op hartslag: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... art_id=262

Over je hartslagzones (met 170 als max hartslag voor jou) (weet wel niet of lopen en fietsen vergeleken kunnen worden)
http://www.chatnrun.nl/calculator/calc/hrtp.php

En nog eentje voor het lopen, je moet inloggen, maar je krijgt een trainingsschema op piste waardoor je zelf je hartslagzones kan bepalen.
http://www.hardloopschema.nl/?p=tools&cat=hartslagzones

Karvonenformule

Deze formule berekent je trainingsintensiteit en houdt hierbij rekening met je rusthartslag en maximale hartslag. Deze formule is persoonlijker en dus een betere richtlijn dan de leeftijdsformule (maximale hartslag = 220 - leeftijd).

Karvonenformule: %((220-leeftijd) - rusthartslag)+ rusthartslag = hartslag tijdens de inspanning
Voorbeeld: Je bent 35 en je rusthartslag is 50 slagen per minuut en je wilt trainen op ongeveer 70% van je maximale inspanningsintensititeit, dan is je trainingshartslag:
0,7 ((220-35)-50) + 50 = ± 145

Vergeet 1 ding niet: hoe lager je hartslag, hoe beter je conditie...

Geplaatst: do 13 aug 2009, 8:47
door slangetje
en mss nog wel de beste: http://www.hardlopen.com/training/harts ... ag-bepalen
Gaat over hardlopen, OK, maar er staat wel en toe vermelding naar fietsen.

Geplaatst: do 13 aug 2009, 8:58
door Luc Willaert
Als je echt met hartslagmeter wil trainen doe je best een test bij een gespecialiseerde sportarts.

Al die formules zijn toch maar gebaseerd op gemiddeldes.

Luc

Geplaatst: do 13 aug 2009, 9:17
door skywise
Ik rijd veel met hartslagmeter en die berekent zelf de Karvonen formule (of bepaalt zelf je maximale hartslag en hartslag in rust maar dat is alleen mogelijk als je op een gesloten parcours rijdt want je mag dan niet effe stoppen) + geeft de mogelijkheid om een % boven en ondergrens in te stellen met visueel en/of auditief alarm (dat laatste is in een WAW zinloos). Ik rijd meestal op matige inspanning wat voor mij komt op een hartslag tussen de 125 en 145, wat gemiddeld dus 135 zou moeten opleveren maar dat haal ik in pendelverkeer zelden. Desondanks zie ik duidelijk dat mijn conditie verbetert naarmate ik meer rij omdat ik voor dezelfde inspanning een minder hoge gemiddelde hartslag nodig heb. Dit is natuurlijk maar een deel van de training: de duurtraining. Wat je ook nodig hebt is intervaltraining waarbij je enkele piekinspanningen afwisselt met rustigere momenten. Dit heb ik nog veel gedaan in mijn atletiekperiode maar in de WAW lukt mij dat niet zo goed (eergisteren gefrustreerd niet boven de 160 geraakt!) tenzij ik een goede motivator heb (nen bukker in 't vizier doet wonderen, maar ook een verjaardagstochtje met iemand die veel sneller is heeft dat effect :wink: ). Ik zou dus zeggen: zoek iemand die nog sneller is (b.v. een moto) en vlieg erachter gedurende 5 minuten! :twisted: :twisted: :twisted: en zorg dat je erna heel rustig kan afkoelen (da's veruit het moeilijkste want je moet dan proberen onder de 120 te blijven...).

Veel succes!

Geplaatst: do 13 aug 2009, 22:26
door marini
ik ben voorstander om een inspanningstest te doen in combinatie met cardiogram,
bijvoorbeeld noteboom geeft prima trainingsadvies;

marini

moet dringend nog eens een afspraak maken.

Geplaatst: vr 14 aug 2009, 3:14
door Eric Baeten
Vital ,

Ik ben al een paar keer een inspanningstest gaan doen op het sportkot in Leuven . Ik weet niet hoe het er op een ander aan toe gaat maar hier kan je een test doen op je eigen ligfiets . Wat toch wel en voordeel is tov een test op een bukker . Ook zij geven trainingsadvies .
Als ik mij niet vergis koste deze test € 100 . Als je het mij vraagt zeker en vast een aanrader om dit jaarlijks te doen .
Voor de rest heb ik al mijn trainingswijsheid gehaald uit boeken en gesprekken met Paul Van den Bosch . Een goed boek is bijvoorbeeld : het complete trainingshandboek voor de wielrenner . Uitgegeven door Deltas , geschreven door Paul Van den Bosch en te koop in De Standaard boekhandel in Peer .
Je kan voor trainingsadvies en goede sportdranken en voedingssupplementen ook terecht bij TRISPORT .

Eric

Re: Trainen op hartslag...

Geplaatst: ma 04 apr 2011, 7:23
door raylow
Vital schreef:Ik was van plan om mijn hartslagmeter eens wat beter te gebruiken, nu dient hij voornamelijk om stof te verzamelen.
Mijn probleem is dat ik op kruissnelheid (op de piste rond de 53km/h) een hartslag heb van max 160. 170 is doenbaar maar vermoeiend en bij 175 moet ik bijna overgeven. toch is mijn theoretisch max hartslag 220 - 30 = 190.
Hoe moet ik trainen om naar die 190 te gaan, meer slagen/min betekend toch meer zuurstof en meer vermogen?
Hallo Vital ,

Ik train sinds kort met een hartslagmeter. Meer slagen per minuut betekend niet altijd meer vermogen. Het is niet mogelijk om constant op maximale hartslag te blijven je verzuurt dan te veel. Met een hartslagmeter train je in bepaalde zones. Die zones (d1 d2 d3) bepaal je aan de hand van je omslagpunt. Het omslagpunt is het punt waarop je bij een bepaalde Hartslag nog net niet verzuurt (Maximal Lactaat Steady State). Ik vermoed dat je omslagpunt tussen de 160-170 ligt. Door training kun je je omslagpunt verhogen doordat je lichaam er steeds meer aan went om bij een hoger vermogen minder te verzuren.

Welnu , door onder of nabij hetomslagpunt te trainen (d2 d3) verschuift je omslagpunt. Het resultaat is uiteindelijk dat je een hogere (maximale) inspanning kunt leveren...

Succes met je Training !

Groeten Raylow

Re: Trainen op hartslag...

Geplaatst: di 05 apr 2011, 6:52
door Jan.E
Als je het gevoel hebt dat je moet overgeven bij 175, dan gaat je overslagpunt zeker niet tussen de 160 en 170 liggen. Eerder lager lijkt mij. Een goede fietstest geeft hierover uitsluiting en is echt wel een must als je op hartslag wilt gaan trainen.

Re: Trainen op hartslag...

Geplaatst: za 04 jun 2011, 10:28
door raylow
Hallo GL'ers

ik heb een paar prangende vragen misschien is er iemand die er antwoord op weet.

Sinds een maand train ik op hartslag. De laatste tijd echter daalt mijn hartslag abrupt tijdens mn training (10 a 5 slagen in een paar seconden en gaat dan na +- 10 seconden weer na de normale waarde toe). Dit wordt vooraf gegaan aan een soort 'brok in de keel gevoel'.

Verder heb ik er geen 'last' van in tegendeel zelfs na training merk ik dat mijn gemiddelde hartslag veel lager is. En dat ik nu vermogens trap die ik vroeger niet voor mogelijk hield. Kortom veel fitter ben.

Welnu dit zijn mn vragen,

Heeft iemand soortgelijke ervaringen tijdens zijn/haar training ?
Weet iemand hoe het effect heet (10 a 5 slagen daling tijdens training en brok in de keel) ?

alvast bedankt.

Groetjes RayLow

Re: Trainen op hartslag...

Geplaatst: zo 05 jun 2011, 22:07
door dmd
Ook ik moet dringend eens langs gaan voor zo een test. De reden waarom ik enkele jaren gelden begon met fietsen was omdat mijn gezondheid er belabberd aan toe was. Door hyperventilatieaanvallen steeg mijn hartslag in rust zonder medicatie soms kortstondig naar 180!

Ondertussen ben ik al heel wat ligfietskilometers verder en voel ik me veel beter. Omdat mijn hartslag in rust nog steeds niet onder de 90 slagen gaat besloot mijn dokter vorige week om me opnieuw een betablokker voor te schrijven, maar omdat ik daardoor moeite had om 20km/u te halen liet ik deze achterwege.

Daarom mijn vraag: wie weet goeie dokters in het Gentse die me naast een dergelijke test ook medisch kunnen begeleiden? (mijn huidige huisarts is nu niet echt van het sportieve type) Al googelend kwam ik reeds het UZ tegen, maar die doen geen medische begeleiding wanneer je `s avonds komt. Graag dus iemand die me na mijn werkuren kan onder handen nemen.

Re: Trainen op hartslag...

Geplaatst: ma 06 jun 2011, 23:44
door anne
Ik hoorde dat Rousseau een goede sportarts is. Ik kende hem nog tijdens zijn opleiding.Maar verder kan ik niks vertellen hoor!