Nu heb ik al ervaring met de Tongsheng TSDZ2 'midden'motor. Ik koos dus weer voor zo'n motor, maar dan wel de nieuwe B-uitvoering. Die zou nog minder weerstand moeten geven.
Die Tongsheng is licht, compact en uitgerust met een krachtsensor. De montage daarvan is geen probleem: op pakweg een half uur is de originele trapas verwijderd en zit de motor in de plaats daarvan. Het enige dat afwijkt, is dat je een manier moet vinden om de motor vast te zetten zodat de pedalen het achterwiel doen draaien en niet het motorblok. Standaard zit er een gietstuk (een koppelarm) bij dat in de liggende vork van een bukker vastgezet wordt, maar dat is iets moeilijker bij een ligfiets. Een inox buizenklem met rubber bekleed was de oplossing (zie foto hieronder). De uitdaging is de 'randapparatuur': het display met bediening en de accu. Bij een bovenstuur kan je dat display simpelweg op het stuur monteren, net als bij een bukker, maar bij een onderstuur kan dat dus niet. Als je al een manier vindt om het vast te zetten (eventueel met onderdelen van Terracycle), zit het gegarandeerd in de weg. Ofwel komt het bij het draaien tegen een been of tegen het zitje, ofwel zit het heel kwetsbaar aan de buitenkant.
Voor het scherm moest ik dus creatief worden: met een P-klem (inox, bedoeld om leidingen vast te leggen) en een halve Minoura stuuradapter (SGS-400 OS) maakte ik een steun waar het schermpje op kon komen zonder te hinderen. Dat werkt in de praktijk prima. De accu wordt bij een ligfiets vaak onder het zitje bevestigd, maar in dit geval is daar ook geen plaats. Die kon maar op één plek goed gemonteerd worden: bovenop de bagagedrager. Zo is de fiets in balans: het gewicht van de motor vooraan; de accu achterop. Maar ook dat was weer een uitdaging: de 'baseplate' (basis waar de accu op geschoven wordt) is normaal vastgeschroefd op de onderbuis van een bukker. Op een bagagedrager kan je niet zomaar die plaat bevestigen, dus moest geïmproviseerd worden. Met wat stukken aluminium, boutjes en moeren lukte dat. De laatste uitdaging was om de kabels op een discrete en niet hinderlijke manier vanaf de motor naar het scherm en de accu te leiden. Leven de kabelbinders!

In de praktijk werkt dit prima. De fiets is snel op tempo, vertrekken vanuit stilstand is makkelijker en de motor hoor je amper tot niet. Het enige negatieve is dat soms een lichte pendelneiging te merken is. Dit is het gevolg van de toegenomen massa helemaal voor- en achteraan. Storend of onveilig is het helemaal niet: het is gewoon een verschil tegenover de toestand zonder de ondersteuning.
Misschien heeft iemand iets aan de informatie.