Geschiedenis

Gentseliggers.net (2003-2014)

Wouter alias Spruitje over het ontstaan van Ligfietsers.be (het vroegere gentse liggers)

* Ik kan alvast voor ieder vertellen wat eigenlijk gentse ligger is...
In het begin dat ik ligfietste (met de hurricane) reed ik af en toe mee met ZILT alwaar ik graddus leerde kennen, en ligfietsers onder mekaar klikte het. We spraken zelfs een paar keer af in Gent om aldaar een te gaan toeren.
Door Zilt ben ik dan ook gaan meerijden met de tweede editie van de tocht in Halle waar nog jaren over gesproken werd (helaas werd deze tocht nooit herhaalt, je vond er liggers van Zilt, Franse liggers en tandemfietsers... en het dromen begon... Ik liep al een tijdje met het idee om zelf een tochtje ineen te steken, ik koos een datum, en velen konden meerijden, andere konden dan weer niet, dus na wikken en wegen besloot ik twee keer de zelfde tocht te rijden, namelijk de kastenroute. Telke male spraken wij af aan ligfietswinkel Gent.

Op beide tochten waren zo een 15 liggers, mensen die je nu nog ziet zoals ondermeer Graddus, wost (toen nog met gele hurri) matthias debacker (dacht ik)... en mensen die je nooit meer ziet: Marc Derijcke, Wim willems (de maker van het huidige forum) Tarcuis noyon en nog een aantal zilters, Tom Debuysscher, ...

Tijdens de tweede tocht, rees de vraag onder de deelnemers of we geen medium konden maken om makkelijker af te spreken voor toertochten iets wat door iedereen bereikbaar was. En de droom zorgde dat de bal aan het rollen ging. Diezelfde dag rotzooide ik wat op het internet met name in MSNgroups en een 'medium' Ghendtse Liggers was geboren. GH en DT werden zwaar onder de loep genomen, het hoe en het waarom werd niet begrepen... Het stamde uit mijn studentenleven dat nog vers in het geheugen zat alsof het gisteren was. Ghendt hoorde mijns insziens op de oude manier geschreven te worden.

Voorgeschiedenisgewijs hadden de liggers daar echter geen boodschap aan. De naam konden we voorlopig niet veranderen, zonder de group af te sluiten en opnieuw te openen onder een andere naam, dus het bleef maar even zo.

Met deze msn-group spraken we een aantal tochtjes af toen plots... er de boodschap op verscheen dat er een nieuw forum was opgericht door Wim Willems, iets met meer haar en poten dan het msngroepje en met een echte naam www.gentseliggers.net September 2003 ging het huidige forum online, het msngroupje ging begin april in the ether. vandaar dat ik in april wel eens de verjaardag vier maar goed, tot op vandaag is ons forum nog steeds het betere ligfietsforum van Vlaanderen, intussen hebben onze Waalse vrienden, die we helaas niet zoveel zien, ook een goed forum...

Ligfietsers.be (2014-2018)

De naam gentseliggers dekte na enkele jaren de lading niet meer want het forum was uitgegroeid tot de plaats bij uitstek voor ligfietsers in vlaanderen en daarbuiten.
De naam was als een balletje onder water. Het helpt niet als je het blijft wegduwen, eens je het balletje loslaat komt het weer boven.

In 2014 was de kogel door de kerk en na een stemming op het forum werd er gekozen voor ligfietsers.be
Ook de officiële kant werd in orde gezet en ligfietsers.be werd geregistreerd als feitelijke vereniging met een officieel bestuur bestaande uit enthousiaste vrijwilligers.

HPV.Be (2018-...)
In 2018 werd er beslist om de krachten te bundelen met HPV.BE
Deze officiële vereniging specialiseerde zich de laatste jaren vooral in het wedstrijd rijden met ligfietsen.
2019 wordt een overgangsjaar waar we samen kunnen bouwen aan de bekendheid van ligfietsen en andere human powered vehicles